Fin Mad 65

Mortensgås med det hele.

Gåsen
Pensles med soya el. krydres med salt og peber som gnides ind i skindet. Og i dette tilfælde!! bryststykket steges i 35 – 45 minutter ved 250 grader. Hviler i 20 min. og skæres fra benet, eftersteges!

En hel gås steges i 2-4 timer.

Sovsen
Bradepanden koges af med ¼ fl. *sherry el madeira samt ¼ l andesky, sigtes over i en gryde og en spiseske mel drysses ud over fonden så dette opsuges i fedtet, den overskydende fedt skummes fra og saucen koges op under let omrøring med piskeris i ca. 15 min. Nogle tørre figner opblødt i *hedvin tilsættes saucen som koges op et øjeblik.

Rødkål
¼ Rødkål snittes groft og blancheres i saltvand, vandet hældes væk og kålen tilsættes 2 dcl. æble el. hindbæreddike, ½ bæger honning el sukker samt ribs el. tranebærsaft og koger til kålen er mør. ( ca. 30 min.)

Kartofler
a.)små kartofler koges og pilles. ½ kop sukker smeltes på en pande til det bruner og begynder at skumme, der tilsættes en god klat smør og kartoflerne kommes ved og steges grundigt under stadig bevægelse.

b.) små melede kartofler pensles med olie krydres med s+p og bages i ovnen i ca. 25 – 30 min.

Græskar
En trekant græskar uden skind lægges på bagepapir, pensles med olie, salt og kværnpeber og bages i ovnen til de begynder at mørne, herefter kommes en teske ahornsirup på hvert stykke som drysses med sesamfrø og bages færdig, må gerne få en gylden skorpe.

Æbler
Æblerne deles i 2, kernehuset skæres ud, de halve æbler anbringes på bagepapir og råsyltede tyttebær fyldes i hullet og der drysses flormelis over; bages ved høj varme i 5-7 minutter.

Græskar suppe ( 6 pers.)

Kødet af et græskar skæres i små trekanter og sauteres i en klat smør, 2-4 minutter, uden at brune, sammen med 3-4 skalotteløg, 2-4 fed hvidløg, en rød og en grøn chillypeber alt finhakket, en teske stødte koriander; herefter tilsættes den fintrevne gule skal og saften af 2 appelsiner, ½ l hummer el. hønse bouillon samt ¼ l piskefløde, smag til med salt og hvid kværnpeber, koges i 5 – 8 minutter.

( jævnes evt. med lidt maizena.) – Pyntes med tørristede græskarkerner.

Græskarpie

Dejen; 250 mel og 1 teske salt blandes og 175 g kold smør i små tern blandes i og 2 spiseske vand æltes i meget hurtigt uden at dejen bliver varm. Pakkes i folie el plast og stilles i køl en times tid.

Fyldet; kødet af et ½ græskar grovrives el. hakkes og koges op i en sukkerlage af 150 g sukker, ½ dcl eddike, ½ teske stødt ingefær, stødt nellike, stødt kanel og den gule revne skal af en citron samt evt. en smule vand; tages af ilden og der tilsættes ½ dcl mælk og 2 æg samt 2 spiseskeer maizena. Stilles til afkøling.

Dejen fordeles nu i en tærteform og stilles atter i køl. Hvorefter fyldet fordeles i formen og bages ved 225 grader i 10 minutter og derefter ved 170 grader i ca. 30 minutter. serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Skriv et svar